Intrerupator cap-scara v1
Comanda unui circuit
de lumini cu
doua intrerupatoare
Single Pole Double Throw
Electrice
Intrerupator
cap-scara v1

Comanda unui circuit de
lumini cu doua intrerupatoare

  
Denumirea intrerupator, desi oficiala, nu-i chiar corecta tehnic; dispozitivul e, de fapt, un comutator bistabil (SPDT = Single Pole Double Throw = un singur pol, doua pozitii): lama (1) face atingere cu unul dintre cele doua contacte de lucru (2 sau 3) la fiecare apasare - sus sau jos - a clapetei comutatorului.

Circuitul face ce-i spune numele: cand esti la cap de scara, aprinzi lumina, cand ai ajuns la celalalt capat, o stingi si viceversa.
Logica e urmatoarea: cand comutatoarele sunt in aceeasi pozitie (apasate sus sau jos), lumina e aprinsa; cand ele sunt apasate diferit, lumina-i stinsa, ... dar functioneaza si pe dos - lumina aprinsa si comutatoarele-n stari diferite, ca in schema urmatoare.
Schema electrica circuit de lumini cu doua intrerupatoare cap-scara
Increngaturile electrice se urmaresc si se realizeaza mai usor si mai sigur atunci cand folosesti conductoare de culori diferite, pastrand, insa, culorile regulamentare pt. Nul si pt. Faza de intrare/iesire.

Schema cea mai simpla utilizeaza un singur bec, cel de la stanga circuitului, avand doar trei fire peste tot (comutatoare si doze), dar la nevoie se poate scinda sursa de lumina pt. iluminare optima.

Conductorul de protectie (PE) nu este in schema, dar e obligatoriu pentru corpurile de iluminat metalice.