Intrerupator cruce
Comanda unui circuit
de lumini cu
trei intrerupatoare
Conectare in cruce
Electrice
Intrerupator
cruce

Comanda unui circuit de
lumini cu trei intrerupatoare

  
Cand e nevoie de comanda luminii din trei puncte, se adauga intrerupatoarelor cap-scara un intrerupator cruce intermediar ce contine doua comutatoare cap-scara actionate simultan si conectate, cum spune numele, in cruce.

Desenul arata luminile stinse; esti la usa din dreapta si apesi intrerupatorul C, traseul electric devine: Faza-A1-A2-B4-B5-C3-C1 => lumini aprinse. Ajungand la usa din mijloc, actionezi intrerupatorul B, rezulta: A1-A2-B4-B6-C2-liber - lumina se stinge. Trecand, mai departe, la usa din stanga, apesi intrerupatorul A => Faza-A1-A3-B1-B3-B5-C3-C1, adica lumini aprinse.

Materialele folosite la realizarea circuitului sunt la fel ca in restul instalatiei de lumini: ...
Schema electrica circuit de lumini cu un intrerupator cruce
... tub PVC Φ16mm ce accepta 2...5 conductoare solide din cupru de 1,5mm2, fiind loc si de-o impamantare (PE, netrecuta in schema) pentru corpuri de iluminat metalice.

Chiar daca utilizarea conductoarelor divers colorate iti clarifica mintea si-ti usureaza munca, schema devine un pic prea intortocheata cand ai nevoie si de un al patrulea punct de comanda, adica inca un intrerupator cruce. O conectare mult simplificata, cu un numar semnificativ mai mare de intrerupatoare (butoane cu revenire), se poate obtine folosind un releu pas-cu-pas pt. montare in doza.